HOŞUMLU KÖYÜ KÜLTÜR ve DAYANIŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
BÖLÜM-I
MADDE:1-Derneğin Adı: HOŞ-GÜL-DER(Yozgat ili Sorgun ilçesi Gülşehri Kasabası Hoşumlu Köyü Kültür ve Dayanışma Derneğidir
MADDE:2-Derneğin merkezi İstanbul’dadır. Şubesi yoktur.
DERNEĞİN AMACI VE BU AMACI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN DERNEKÇE SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMA KONULARI VE ÇALIŞMA BİÇİMİ:
a. Hoşumlu Köyü sakinlerini yöresel ve bölgesel kültür çerçevesinde örf, adet ve gelenekleri yaşamak ve yaşatmak amacıyla bir araya toplamak.
b.Dernek üyeleri arasında maddi, manevi, sosyal, ekonomik ve kültürel dayanışmayı sağlamak,
c. Köyümüz insanlarını bir araya getirerek, birlik beraberlik ve dayanışmayı sağlayıcı çeşitli Toplantı ve etkinlikler düzenlemek
d. Üyeler arasında haberleşmenin temini için çeşitli iletişim araçları ve web sitesi kurmak
e. Gayrimenkul almak, kiralamak, satmak ve üzerinde her türlü tesis ve tasarrufu yapmak.
f. Bağış kabul etmek,
g. Üyelerin sosyal faaliyetlerini artırmak ve geliştirmek için gece, gezi, pilav günü, piknik gibi toplantılar ve spor müsabakaları düzenlemek,
h. Aynı türde çalışmalar yapan dernek ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, Yozgat iline veya Yozgat lılara hizmet amacı ile kurulmuş yada kurulacak federasyonlara üye olarak katılmak
i Köyümüz de ya da yaşadığımız şehirde, dernek üyesi veya üyelerin aile efradından kişilerin ölüm, kaza, tabi afet gibi günlerinde, sosyal ve ekonomik yönden imkânlar doğrultusunda gereken yardımın sağlanması
ı.Köyümüzden başka yerlere göç eden kişilerin, bulundukları yerlerde birbirlerine yakınlaşmalarını sağlamak, Her ne olursa olsun Ölüm, Düğün gibi durumlarda kırgınlıkları unutarak, asgari birlik beraberlik içinde insani vazifemizi yapmak, kırgınlıkları ileri götürmeden, aradaki bağların azami güçlendirilmesini sağlamak. Bu konuda dernek bünyesinde bir komisyon oluşturmak.
BÖLÜM-III
DERNEĞE ÜYE OLMA, ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÇIKARILMANIN ŞART VE ŞEKİLLERİ:
ÜYE OLMA HAKKI;
MADDE:4-Fiili ehliyete sahip olan ve derneğin amaçlarını benimseyen, 5253 sayılı dernekler kanunu ve Türk Medeni Kanununda belirtilen sürekli ve süreli hak yoksunluğu veya hak sınırlaması kapsamında kalmamak koşulu ile derneğe üye olabilir. Dernek yönetim kurulu, üyelik için yapılacak yazılı müracaatları en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp, sonucu müracaat sahibine yazı ile duyurmak zorundadır. Hiç kimse üye olmaya zorlanamaz.
MADDE:5- Hiç kimse dernekte üye kalmaya zorlanamaz, her türlü istifa hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemi sonuçlanmış olur.
Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
MADDE:6
Yukarıdaki durumlardan birinin tespiti halinde, üyelik kararı dernek yönetim kurulu tarafından silinir. Üyelikten çıkarılanların Genel Kurula itiraz hakları vardır.
MADDE:7-
A – Üyelerin Hakları ;
- Dernek üyeleri eşit haklara sahiptirler, hiçbir üyeye ayrıcalık tanınmaz.
- Her üyenin seçme ve seçilme hakkı vardır, bütün üyeler derneğin faaliyetlerine katılabileceği gibi yönetim organlarına seçilme hakkına sahiptirler.
- Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır.
- Hiç kimse dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye önceden yazılı olarak istifasını bildirmek kaydıyla dernek üyeliğinden çıkma hakkına sahiptir.
B-Üyelerin yükümlülükleri şunlardır:
Ödenti Verme Borcu: Üyelerin vereceği giriş ve yıllık aidat borcu yapılacak genel kurul toplantılarında belirlenir.
Diğer Yükümlülükler: Üyeler, dernek tüzüğüne uymak ve derneğe bağlılık göstermekle yükümlüdürler. Her üye derneğin amacına uygun davranmak, dedikodudan uzak ve üyelerin arasını açmak gibi durumlardan uzak durmaları gerekmektedir.Özellikle amacın gerçekleştirilmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür.
BÖLÜM-IV
MADDE.8- Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.
a-Genel Kurul,
b-Yönetim Kurulu,
c-Denetleme Kurulu
Kuruluş şekli
MADDE:9- Dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerden oluşur. Kurucular kurulu diyede adlandırılır.
MADDE.10- Genel kurul Her yıl OCAK ayı içerisinde yönetim kurulunca belirlenecek gün, yer ve saatte toplanır. Olağan toplantı dışında genel kurul, yönetim ve denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır. Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.
MADDE:11- Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az onbeş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi yazılı ya da elektronik posta, sms ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
MADDE:12- Genel kurul toplantıları Dernek Merkezinin bulunduğu yerde ve yönetim kurulunun uygun göreceği başka yerde de yapılır.
MADDE:13 Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerinin salt çoğunluğunun tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde 2/3’ünün katılımıyla toplanır, çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kuralları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
MADDE:14- Genel kurul toplantısının açılışından sonra, toplantıyı yönetmek üzere, bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR:
MADDE:15- Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür.
Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
GENEL KURULUN GÖREVLERİ, YETKİLERİ, OY KULLANMA VE KARAR ALMA USUL VE ŞEKİLLERİ
GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ:
MADDE:16- Aşağıdaki yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.
1.Dernek organlarının seçilmesi,
2.Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,
3.Yönetim ve denetleme kurulları raporlarının görüşülmesi, yönetim kurulunun ibra edilmesi,
4.Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp, aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
5.Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
6.Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip, aynen veya değiştirerek onaylamak,
7.Derneğin feshedilmesi,
8.Derneğin federasyona üye olması veya üyelikten ayrılmasına karar vermek,
9.Yönetim kurulunca gösterilen diğer teklifleri inceleyip karara bağlamak.
10.Derneğin devam edegelen kurallarını ve köklü değişiklikleri yapmak için Kurucu üyelerin onayını almak zorunludur.
11.Genel kurul üyeleri Kurucu üyelerden oluşmaktadır.
MADDE:17-Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hâllerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
YÖNETİM VE DENETLEME KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ, NE SURETLE SEÇİLECEĞİ, ASİL VE YEDEK ÜYE SAYISI
YÖNETİM KURULU
MADDE.18- Yönetim kurulu 5 asıl 5 yedek üye olarak genel kurulca gizli oyla seçilir. Asıl üyeliklerde boşalma olduğu taktirde yedek üyelerin göreve çağırılması zorunludur.
Yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
1.Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,
2.Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,
3.Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurulun onayına sunmak,
4.Genel kurul yetkisi ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak bina veya tesis inşa etmek
5.Kira sözleşmesi yapmak,
6.Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak,
7.Her faaliyet yılı sonunda derneğin yıllık bilanço ve yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporu düzenleyerek, denetim kuruluna sunmak,
8.Derneğe üye alınmasına veya üyelikten çıkarılmasına karar vermek.
YÖNETİM KURULUNUN YEDEK ÜYELERLE TAMAMLANAMAMASI
MADDE.19- Yönetim kurulu, beş asıl ve beş yedek üyeden az olmamak üzere dernek tüzüğünde belirtilen sayıda üyeden oluşur.
Yönetim kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle üye tamsayısının yarısının altına düşerse; genel kurul, kalan yönetim kurulu üyeleri veya denetim kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağırılır.
MADDE:20- Denetleme kurulu 3 asıl ve 3 yedek üye olmak üzere genel kurulca seçilir.
Denetleme kurulunun görevleri:
1. En geç altı ayda bir ve belirsiz zamanlarda derneğin bütün hesap ve işlemlerini yönetim kurulunun işlem ve faaliyetlerini, derneğin mali durumunu incelemek ve denetlemek
2. Denetim sonucu düzenlenecek raporları yönetim kuruluna ve genel kurul toplantısından önceki hazırlanacak yıllık raporları genel kurula sunmak
3. Gerektiğinde genel kurulu toplantıya çağırmak
MADDE:21- Yönetim kurulunu Genel kuruldan aldığı yetkiye istinaden dernek amaçlarını gerçekleştirmek için ileriye yönelik borçlanabilir.
ÜYELERİN ÖDEYECEKLERİ GİRİŞ VE YILLIK AİDAT MİKTARININ BELİRLENME ŞEKLİ
MADDE:22- Üyelerin ödeyeceği yıllık aidat ve giriş aidatları Genel Kurulca belirlenir.
MADDE:23-
Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.
1-Giriş aidatı: Giriş aidatı her üyenin imkânları doğrultusunda “Bağış olarak alınır,
2-Üye aidatı: Üyelerden aylık 20 TL, Yıllık 240TL aidat alınır. Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye genel kurul yetkilidir, (Resmileşince bu rakam 3 TL olarak değişecek)
3-Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar,
4-Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
6-Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,
8-Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar,
9-Diğer gelirler.
Üye kayıt defteri; derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu defterde işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları da bu deftere işlenir.
Karar defteri; yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
İşletme hesabı defteri; dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
Alındı belgesi kayıt defteri; alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edenlerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
Demirbaş eşya kayıt defteri; derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli kullandıkları veya verdikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
MADDE:26- Derneğin bütün harcamaları yönetim kurulu kararı ile yapılır, ancak ivedi durumlarda başkan, yönetim kurulunca önceden belli edilecek harcamaları kendiliğinden yapabilir. Bu şekilde yapılan harcamalar ilk yönetim kurulu toplantısında karara bağlanır. Derneğin paraları milli bankalarda dernek adına açılacak hesaplarda saklanır. Bu hesaptan para çekmek veya bir yere para göndermek başkan veya başkan vekili ile yönetim kurulu üyelerinin kurulu üyelerin çift imzası ile mümkündür.
MADDE:27- Derneğin iç denetimi, dernekler kanunu ve dernek tüzüğüne göre denetleme kurulu tarafından gerçekleştirilir.
MADDE:28- Tüzük değişikliği toplantıya katılan üyelerin 2/3 oyları ile değiştirilir.
MADDE:29- Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için tüzüğe göre genel kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanması halinde üyeler ikinci toplantıya çağırılır, ikinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Feshe ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur. Derneğin feshi yönetim kurulu tarafından mahallin en büyük mülki amirliğine yazıyla bildirilir fesih kararı ile birlikte derneğin mal varlığının genel kurulun alacağı karar doğrultusunda tasfiyesi yapılır.
MADDE:31- Dernek tüzüğünde hüküm bulunmayan durumlarda, 5253 sayılı dernekler kanunu bu konuda hüküm bulunmayan durumlarda ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanır.
MADDE: 32. Kurucular :
Bu tüzük 32 (otuz iki)) maddeden ibarettir.
Derneğin Kurucularının ad ve soyadları ile uyruk ve konutları aşağıda gösterilmiştir.
YÖNETİM KURULU ÜYELERİ
BAŞKAN : Bahri OLCAY
BSK YARD :
MUHASİP :
ÜYE :
ÜYE :